Aanbieding

Hond met Lychees

Is lychee voor honden gezond of juist gevaarlijk?

© Iryna Mylinska Shutterstock

Mag een hond Lychee eten?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er zijn bepaalde fruitsoorten die honden absoluut niet mogen eten. Geldt dit ook voor de tropische Lychee?

Dit soort vragen komen we vaker tegen. Welk fruit mag een hond? Welk fruit is giftig voor honden, en welk fruit is veilig voor honden? In dit geval gaat het om iets glibberig, met een zoet-frisse geur en uitgerust met een stekelige schil: De Lychee - ook Lychee genoemd - een uitzonderlijke fruitsoort. Sommigen vragen zich af of hun hond Lychee mag eten of dat consumptie tot buikpijn of zelfs ernstiger klachten kan leiden. Deze vraag is zeker gerechtvaardigd! Bij twijfel zouden hondenbezitters zich altijd van tevoren moeten informeren of een voedingsmiddel gezond, verteerbaar of zelfs giftig is voor honden.  

Lychees zijn al geruime tijd vooral in de winter te vinden in de supermarkt naast bananen, appels enzovoort. Ze zijn ook al geschild verkrijgbaar in blik. Is er iets op tegen om honden Lychees te voeren? En mits ja, geef je het als tussendoortje?

Mag een hond Lychee eten of niet?

Lychee is een geliefde tropische vrucht, die veel kalium en vitamine c bevat maar als het op honden aankomt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Honden(h)ouders vragen zich vaak af welke soorten fruit mag je hond en in het verlengde daarvan, kunnen ze veilig lychee kunnen eten. Het antwoord op die laatste vraag is nee. Hoewel het vruchtvlees van lychees niet direct giftig is voor honden, zijn de pitten dat wel.

Daarom is Lychee ongeschikt voor honden

Doorgaans zijn fruit en groenten gezond voor zowel mens als dier, maar toch is het belangrijk om onderscheid te maken per fruit of groente-soort. Allereerst moet worden vermeld dat het consumeren van Lychees voor mensen onder bepaalde omstandigheden een gezondheidsrisico vormt. Onrijpe vruchten bevatten Hypoglycine A. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze component van Lychee de oorzaak was van uitbraken van een acute neurologische aandoening met een hoge sterftecijfer in het Indiase Muzaffarpur. Veel kinderen zijn in korte tijd overleden nadat ze op een lege maag onrijpe Lychees hadden gegeten. 

Rijpe Lychees zijn te herkennen aan de roodachtige schil. De onrijpe exemplaren zijn daarentegen groen aan de buitenkant. Er zijn echter - zoals we dat kennen van andere fruitsoorten - meerdere tussenstadia. Als je jouw hond Lychees aanbiedt, moet er een grote zekerheid zijn dat de vrucht echt rijp is. Alleen deze factor geeft al een bittere nasmaak. 

Ook de oneetbare pit van de Lychee is volledig ongeschikt voor consumptie. Als de hond dit inslikt, kan het in het ergste geval leiden tot verstikking, maar ook tot een levensbedreigende darmobstructie. 

Ten slotte bevat 100 gram Lychees 15 gram suiker. Ter vergelijking: De voor honden toegestane aardbeien en frambozen bevatten slechts ongeveer 5 gram vruchtensuiker bij dezelfde hoeveelheid. Het tropische fruit is om deze reden alleen al niet de eerste keuze voor honden. Lychees uit blik zijn al helemaal ongeschikt voor honden, omdat deze nog meer suiker bevatten. 

Wat te doen als een hond Lychee heeft gegeten?

Als de hond rijp vruchtvlees zonder pit in gematigde hoeveelheden heeft gegeten en geen bijzonderheden vertoont, is er over het algemeen geen reden tot bezorgdheid. Het is echter raadzaam om het gedrag van de viervoeter in de gaten te houden wanneer ze lychees te eten hebben gehad. Als je merkt dat zijn gedrag verandert of dat hij buikpijn heeft, kun je het beste je huisdier laten onderzoeken door een dierenarts.

Heeft de hond grote hoeveelheden onrijpe Lychees gegeten, dan moet hij onmiddellijk naar een dierenartspraktijk worden gebracht. Daar kan het veterinaire personeel braken veroorzaken, zodat de viervoeter alle mogelijk giftige stoffen uit zijn lichaam verwijdert. Een belangrijke factor is de tijd: Het bedoelde braken kan de dierlijke patiënt alleen helpen zolang het voedsel zich nog in zijn maag bevindt. 

Als de hond een hele Lychee met schil en pit heeft gegeten en dreigt te stikken, moet het vreemde voorwerp snel uit de keel worden verwijderd. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op dergelijke en andere gevaarlijke scenario's. EHBO-cursussen voor honden behandelen de belangrijkste onderwerpen rond noodsituaties - het wordt aanbevolen om zo'n cursus regelmatig te volgen.  

Lychee voor honden: Conclusie

Hoewel er hondenbezitters zijn die af en toe wat vruchtvlees van een Lychee in de voerbak van hun hond doen en geen van de hierboven genoemde symptomen opmerken. Er moeten al enkele factoren samenkomen voordat een Lychee giftig wordt voor honden of een verstikkingsgevaar oplevert. Maar: In de groenteafdeling zijn veel vruchten verkrijgbaar die veel geschikter zijn voor honden. Ook alleen al door het feit dat Lychees een vrij hoog suikergehalte hebben, worden ze over het algemeen niet aanbevolen voor honden. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen